Полезна информация, обяви

Козунак със захаросани портокалови кори

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти:
Брашно 4 водни чаши, краве масло 200 г, прясно мляко 1,5 водни чаши, захар 0,5 водни чаши, яйца 10 броя, сол 1/2 ч. л., прясна мая 50 г.
Сироп: захар 1/2 водна чаша, вода 1 чаша, ром 4 с. л. или ромова есенция. Глазура 4 с. л. (вж. раздел 'Кремове, глазури, сиропи').
Начин на приготвяне:
Закваската се приготвя от половината брашно, топлото мляко 1,5 водни чаши и маята. Оставя се на топло да втасва, докато увеличи обема си и се появят шупли. В готовата закваска се прибавят маслото, разбито със захарта и яйцата едно по едно, като непрекъснато се бърка. След това се добавят солта и останалото брашно. Тестото се омесва добре и се оставя на топло за 1,5 часа, докато увеличи обема си 2 пъти.
Готовото тесто се слага на масата и се оформят малки козунаци, като се поставят в козуначени форми или съдове с високи стени. Тестото, което трябва да заеме 1/2 от височината на съда, се оставя да втасва. Когато бухне, т. е. изпълни 3/4 от съда, се слага във фурната и се пече при температура 210-230 °C.
Готовите козунаци се изваждат внимателно от съда и се напояват с предварително готовия сироп. Той се приготвя като захарта се разтвори във водата и се прибави ром или няколко капки ромова есенция. Повърхността на козунаците се глазира. По желание в глазурата може да се добави какао, плодов сок, масло.