Полезна информация, обяви

Козунак с каймак

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти:
Брашно 5 водни чаши, каймак 1,5 водни чаши, краве масло 250 г, захар 1 водна чаша, жълтъци 8 броя, бадеми 0,5 водна чаша, стафиди 0,5 водна чаша, захаросани плодове 0,5 водна чаша, сол 1 ч. л., прясна мая 100 г, ванилия, глазура за украса (вж. раздел 'Кремове, глазури, сиропи').
Начин на приготвяне:
В затопления каймак се разтваря маята и се разбърква с половината количество брашно. Закваската се оставя на топло. Докато закваската втасва, жълтъците се разбиват със захарта до побеляване и се съединяват с разбитото до побеляване масло. Към готовата закваска се прибавят разбитите жълтъци с маслото, стафидите, нарязаните и захаросани плодове, бадемите. Всичко се разбърква добре, прибавя се солта, останалото брашно, ванилията.
Тестото се омесва на масата, слага се в съд и се оставя на топло около 60 - 80 минути, докато увеличи обема си около два пъти. След това тестото още веднъж се омесва на масата и пак се оставя на топло.
От готовото тесто се оформя козунак и се слага в тава (форма) с високи стени, намазани с масло. Дъното и стените на съда се застилат с намаслена хартия. Тестото трябва да заеме една трета от височината на съда. Оставя се на топло още около 60 - 80 минути. Ако повърхността на козунака потъмнее, той може да се покрие с навлажнена кърпа.
Пече се внимателно, без да се тресе, за да не спадне, при температура 200-210 °C. Готовият козунак се изважда от съда върху мека постилка, покрита с хартия или кърпа.
След като изстине, се намазва с тънък слой глазура, а останалата глазура се слага в шприц, може и саморъчно направен от хартия. С нея се прави украсата. Козунакът може да се украси и със захаросани бадеми, плодове, мармалад и др.