Полезна информация, обяви

Банички

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти:
Брашно 7 водни чаши, краве масло 250 г, прясно мляко 2 водни чаши, захар 1 водна чаша, жълтъци 4 броя, прясна мая 50 г, сол 1 ч. л.
Плънка: сладко (конфитюр) 1,5 водни чаши, масло топено 250 г, пудра захар с ванилия 1 с. л.
Начин на приготвяне:
В затопленото мляко се разтваря маята с 4 водни чаши брашно. Закваската се оставя на топло, докато увеличи обема си два пъти, след което се прибавят и останалите продукти. Тестото се омесва добре и се оставя на топло да втасва. Когато бухне, тестото се изважда на масата, увива се като въже и се нарязва на малки парченца с големината на орех. Парченцата се оформят като топчета, нареждат се на масата, покриват се с кърпа и се оставят 15 - 20 минути. След това се разточват на кръгчета, в средата на всяко от тях се слага по 1 ч. л. сладко (конфитюр), краищата се събират и се залепват на възел, баничките се потопяват в разтопено масло, след което се нареждат плътно в дълбок съд. Оставят се на топло около 20 - 25 минути, след което се слагат във фурната при температура 210-220 °C.
Изпечените банички се посипват с пудра захар.
Необходимо е съдът, в който се пекат баничките, да бъде с високи стени, три пъти по-високи от височината на баничките, тъй като при печенето те силно бухват.