Полезна информация, обяви

Пита със сладко (конфитюр)

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти:
Брашно 7 водни чаши, краве масло 350 г, кристална захар 1 чаена чаша, яйца 6 броя, прясно мляко 1,5 чаена чаша, сол 1 ч. л., прясна мая 40 г, сладко (конфитюр) 2 чаши.
Начин на приготвяне:
В затоплеото мляко се разтваря маята с 4 водни чаши брашно и 1 с. л. захар и се оставя на топло. Към готовата закваска се прибавят всички останали продукти, без сладкото и 1 яйце. Получената маса се разбърква добре, омесва се на масата и се оставя на топло да втасва около 1,5 - 2 часа. Готовото тесто се слага на масата , посипана с брашно и се оформя на калъп. От него се отрязва малко парче за украса.
Оформеният калъп се разточва и се слага в предварително подготвената тава. Изравнява се с ръце, като краищата леко се извиват нагоре. Отгоре се слага сладко (конфитюр) и равномерно се разпределя върху цялата повърхност.
Отделеното за украса парче тесто се увива като дълго тънко въже и се разполага във вид на мрежа. По края питата се намазва с яйце или вода и част от увитото въже се слага като кант.
Питата се оставя да втасва на топло около 15 - 20 минути, след което мрежата и кантът се намазват с едно яйце и питата се слага във фурната. Пече се при температура 220-240 °C в продължение на 40 - 60 минути.