Полезна информация, обяви

Крем-пита

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти:
Брашно 7 водни чаши, краве масло 250 г, прясно мляко 2 чаени чаши, кристална захар 1 водна чаша, жълтъци 8 броя, мая 50 г, сол 1 ч. л. и ванилия 1 пакетче.
За украсата: краве масло 50 г, орехи 1 водна чаша, пудра захар 1 водна чаша и белтъци 8 броя.
Начин на приготвяне:
За закваската се използва цялото количество мляко, загрято, но без кипване, маята и половината от брашното. Съдът от закваската се оставя на топло и се покрива с кърпа.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Маслото също се бие, докато омекне, след което се съединява с разбитите жълтъци, прибавя се и ванилията. Сместа се прибавя с готовата закваска, прибавя се останалото брашно и солта. Бърка се, докато започне да се отделя от стените на съда, след което се оставя да втаса на топло около 50 - 60 минути. През това време тестото се размесва още веднъж. Готовото тесто се изважда на масата, посипана с брашно и се омесва. Разточва се на пласт с дебелина около 1,5 - 2 см, навива се на точилка и се разстила в тавата, в която ще се пече, предварително намазана с масло. Отгоре питата се посипва с едро счуканите орехи. Така подготвената пита се оставя да втасва още около 50 - 60 минути.
Пет-десет минути преди да се сложи във фурната се намазва с яйце. Пече се при температура 220-230 °C.
Изпечената пита се покрива с крем (вж. раздел 'Кремове, глазури, сиропи'), който се приготвя непосредствено преди изваждането й от фурната. Върху крема се изсипва пудра захар и се наръсва с масло, ситно нарязано и размесено с брашно във вид на трохи. Крем-питата се слага отново във фурната за няколко минути, докато порозовее.