Полезна информация, обяви

Венец

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти:
Брашно 7 водни чаши, прясно мляко 1,5 водни чаши, захар 1,5 водни чаши, жълтъци 15 броя, краве масло 250 г, прясна мая 60 г, стафиди 1/2 водна чаша, бадеми 1/2 водна чаша, ванилия 1 пакетче, пудра захар.
Начин на приготвяне:
Тестото се замесва чрез заквасване, като закваската се приготвя от цялото количество мляко, маята, четирите чаши брашно и 1 с. л. захар. Оставя се на топло, за да бухне. През това време жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, прибавя се маслото, ванилията и всичко останало. Сместа се бие, докато стане еднородна. Прибавя се и готовата закваска, солта и останалото количество брашно. Тестото се омесва добре и се оставя да втаса на топло. Омесва се втори път и отново се оставя да втаса.
Готовото тесто се слага на дъската и се разточва продълговат лист с дебелина около 1 см. Отгоре се намазва с масло, посипва се захар и се навива на руло, като се разтяга на дължина. Рулото леко се приплесква отгоре и се правят три дълбоки продълговати разреза - 2-3 см преди края.
Разрязаните части се сплитат като коса и се завиват на венец. Венецът се слага в тава, намазана с масло и се оставя на топло да втаса около 50 - 60 минути.
Десет минути преди да се сложи във фурната да се пече се намазва с яйце и се посипва с бадеми. Венецът се пече при температура 200-210 °C около 50 - 60 минути. Готовият изпечен венец се посипва с пудра захар.