Полезна информация, обяви

Сибирски кифлички

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти: брашно 7 водни чаши, прясно мляко 2 водни чаши, яйца 6 броя, кристална захар 1 водна чаша, краве масло 250 г, сол 1,5 ч. л., прясна мая 50 г.
Продукти за сметановата смес: сметана 6 с. л., краве масло 50 г, кристална захар 1 с. л., брашно 2 с. л.
Начин на приготвяне: Тестото се замесва чрез заквасване. В топлото мляко се слагат маята, 1 с. л. захар и 4 водни чаши брашно. Закваската се оставя на топло, след като стане готова към нея се прибавят разбитите със захарта яйца, солта и останалото брашно. Всичко се омесва добре и чак тогава към тестото се прибавя маслото. Слага се върху масата и се меси дотогава, докато започне да се отделя от ръцете. След това се поставя в съд и се оставя на топло да втасва 1,5 - 2 часа.
От готовото тесто се оформят малки сплескани кифлички с големината на яйце. Нареждат се в тава, намазана с масло и се оставят на топло 40 - 50 минути.
Готовите кифлички се намазват със сметановата смес - върху всяка се слага по 1 ч. л. сметанова смес и старателно се намазва цялата й повърхност.
Кифличките се пекат при температура 220-230 °C в продължение на 20 - 25 минути.
Сметановата смес се приготвя по следния начин: сметаната се смесва със захарта, брашното и маслото и се бият до получаване на еднородна смес.