Полезна информация, обяви

Кифлички

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти: брашно 7 водни чаши, кристална захар 3/4 водна чаша, краве масло 250 г, 6 броя яйца, прясно мляко 1,5 водна чаша, сол 1,5 ч. л. и прясна мая 50 г.
Начин на приготвяне: Замесва се тесто чрез заквасване. Готовото тесто се слага на масата, посипана с брашно и се разточва на дебел пласт. От него се отрязват малки парчета, оформят се на топчета и се нареждат на масата или на дъска, посипана с брашно. Оставят се да втасат около 15 - 20 минути. После те се разточват с точилка на кръгчета с дебелина 1 см. Кръгчетата се намазват с топено масло с гъста консистенция (като на сметаната), по желание може да се сложи кристална захар, мак, захар с канела. Навиват се на руло с намазаната страна навътре. Отгоре с остър нож по дължината се правят нарези и им се придава желаната форма.
Оформените кифлички се нареждат в тава, намазана с топено масло и се оставят да втасат още на топло около час. Намазват се с яйце и след 8 - 10 минути се слагат във фурната. Пекат се при температура 200 - 230 °C около 15 - 20 минути.