Полезна информация, обяви

Пита

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти: брашно 6 водни чаши, прясно мляко 1,5 водни чаши, краве масло 200 г, кристална захар 3 с. л., яйца 3 броя, прясна мая 50 г, плънка (вж. Плънки).
Начин на приготвяне: Тестото се замесва без предварително заквасване. Разточва се на дъската с точилката според размера на тавата, в която ще се пече. Разточеното тесто се навива на точилката и така се пренася в тавата, намазана с масло. Изравнява се с ръце, а краищата й се подвиват нагоре и се притискат към стените на тавата. След това се изсипва готовата плънка и с помощта на нож се изравнява до височината на тавата.
Отгоре се посипват стафиди и се украсява с мрежа. Препоръчва се тестото за украса да се премеси с малко брашно, за да се получи по-твърда консистенция. Така мрежата става по-красива. Тя може да се направи по различен начин. Напр. тестото се разточва на тънък, равен пласт и се нарязва на тънки ивици с ширина 1 см. Ивиците се нареждат в една посока, започвайки от средата или от единия ъгъл, намазват се с яйце, след което напречно се нареждат други ивици. По-красива става мрежата, ако вместо ивици, се наредят тънки въженца с диаметър 0,5 см и се разположат по същия начин.
Втасването на питата е съвсем умерено - около 15 - 20 минути. Пече се при температура 200-220 °C.