Полезна информация, обяви

Питки с извара

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти: брашно 4 водни чаши, краве масло или маргарин 125 г, мляко 1,5 водни чаши, кристална захар 2 с. л., яйца 2 б, сол 1 ч. л., прясна мая 40 г. Плънката е от извара, сметана, яйца, кристална захар, брашно (вж. Плънки).
Начин на приготвяне: Тестото се замесва без предварително заквасване. В затопленото мляко се разтваря маята и се замесва с останалите продукти. Добре омесеното тесто се оставя на топло за 40 - 60 минути, докато бухне, след което се омесва старателно още веднъж. Отново се оставя на топло за 25 - 30 минути.
Готовото тесто се слага на дъската и се разточва дебел пласт, от който се отрязват парчета и се оформят на топчета, които се нареждат на дъска, посипана с брашно. Топчетата се оставят на топло да втасват 15 - 20 минути. От тях се оформят дебели питки, в средата се натискат с края на точилката или с дъното на малка стъклена чашка, и в получената вдлъбнатина се слага изварата, разбъркана с едно яйце, сметана и кристалната захар. Питките се намазват с масло или яйце и се нареждат в тава, намазана с мазнина. Пекат се при температура 220-240 °C в продължение на 15 - 20 минути.