Полезна информация, обяви

Банички, пирожки, питки

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти: брашно 8 водни чаши, краве масло или маргарин 125 г, мляко или вода 3 водни чаши, яйца 4 броя, кристална захар 0,5 водна чаша, прясна мая около 70 г. Плънката може да бъде от плодове, извара (вж. Плънки).
Начин на приготвяне: Тестото се замесва чрез заквасване. Затопленото мляко се разтваря с маята с 1 лъжичка кристална захар. Замесва се с 4 водни чаши брашно и се остава на топло около 40 - 50 минути, докато увеличи обема си 2 - 3 пъти и на повърхността започнат да се появяват малки шупли. Когато закваската леко спадне, към нея се добавят приготвените яйца, пресятото брашно, захарта, солта, маслото (желателно е да се получи тесто с консистенция на гъста сметана). Всичко това се омесва до състояние на еднородна пластична маса. Тестото не трябва да залепва по ръцете и дъската, на която се меси.
След омесването тестото се поставя отново в съда, покрива се с кърпа и се оставя на топло около 25 - 30 минути, още веднъж се омесва на дъската и отново се оставя да втасва докато увеличи обема си 3 - 4 пъти. Едва след това готовото тесто се оформя за банички, пирожки и т.н.