Полезна информация, обяви

Банички с киселец

Полезни рецепти, вкусни десерти, бързо готвене, готварски трикове  

Необходими продукти: брашно 7 водни чаши, прясно мляко 2 водни чаши, жълтъци 5 броя, захар 1,5 водни чаши, краве масло 250 г, прясна мая 50 г. Плънка (вж. Плънки).
Начин на приготвяне:
Тестото за баничките се приготвя чрез заквасване. Две водни чаши прясно мляко се загряват до кипване. Разтваря се маята и се прибавят 4 водни чаши брашно. Оставя се на топло. Към готовата закваска се прибавят разбитите със захарта жълтъци, солта, маслото и брашното. Полученото тесто се меси дотогава, докато започне да се отделя от ръцете. Оставя се на топло да бухне.
Готовото тесто се нарязва на парченца (малко по-големи от орех) и се оформят на топчета, които се нареждат на масата и се оставят да втасат около 10 - 15 минути, покрити с кърпа.
Готовите топчета се разточват на кръгли питки. Върху всяка се слага по 1 ч. л. захар, шепичка ситно нарязан киселец, размесен с малко картофено брашно. Баничките се прегъват, защипват се по края с пръсти, намазват се с яйце и се пекат при температура 220-230 °C в продължение на 15 - 20 минути.